YÖKDİL ve YDS Puan Hesaplama 2025 (YENİ SİSTEM)
50-59 Arası Puan derecesi:E | 60-69 Arası Puan derecesi:D | 70-79 Arası Puan derecesi:C | 80-89 Arası Puan derecesi:B | 90-100 Arası Puan derecesi:A |
YDS Nedir?
YDS, “Yabancı Dil Sınavı”nın kısaltmasıdır. Özellikle üniversitelerde, yüksek lisans programlarında, yurt dışı dil yeterliliği gerektiren işlerde veya diğer akademik ve profesyonel amaçlar için yabancı dil bilgisini ölçmek amacıyla yapılır. YDS, genellikle İngilizce dışında birçok farklı yabancı dilde uygulanmaktadır.
Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS), Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) tarafından İlkbahar ve Sonbahar dönemi olmak üzere yılda üç defa gerçekleştirilen bir sınavdır.
YDS Puan Seviyeleri Nelerdir?
YDS’de alınan belirli puan aralıklarının karşılığı bulunur. A, B, C, D, E olarak seviyelendirilen bu harfler, özel kurumlarda yada kamu kuruluşlarında çalışan veya bu kurumlara başvuracak adaylardan talep edilebilmektedir. Bazı kamu ya da özel kurumların belirli bir harf seviyesinde YDS puanı talebi olabilirken bazı kurumlar için alınan puanın seviyesi önem arz etmemektedir. A en iyi seviye, C orta seviye ve E en düşük seviye olarak değerlendirilir.
YDS Puanı Harf Karşılıkları Nelerdir?
Yabancı dil seviyesi tüm adaylar için geçerli olmak üzere 100 tam puan üzerinden,
– 90 -100 arasındaki puanlar (A) seviyesi,
– 80 -89 arasındaki puanlar (B) seviyesi,
– 70 -79 arasındaki puanlar (C) seviyesi,
– 60 -69 arasındaki puanlar (D) seviyesi,
– 50 -59 arasındaki puanlar (E) seviyesi olarak kabul edilir.
YDS’de Başarılı Olmak İçin Kaç Puan Almak Gerekir?
YDS’ye giren doçent adaylarının 100 üzerinden en az 65, doktora ve sanatta yeterlik çalışmasına başvuracak adayların 100 üzerinden en az 55 puan almaları gerekir. Yüksek lisansa girişte YDS puanını kullanmak isteyen adayların ise belirli bir puanı aralığı bulunmamakla birlikte başvuru yapacakları üniversitenin kurulu tarafından belirleyeceği seviye geçerli olacaktır.
YDS’de Hangi Sorular Sorulmaktadır?
– YDS İlk 16 soru, vocabulary (kelime), preposition (edat), tense (yüklem), connectors (bağlaç), relative clauses (sıfat cümleciği), noun clauses (isim cümleciği) ve diğer gramer soruları özelinde oluşmaktadır. Bu bölümde, vocabulary kısmından 1 noun (isim), 1 verb (fiil), 1 adjective (sıfat), 1 adverb (zarf), 2 phrasel verb (takım fiil) olmak üzere toplam 6 soru gelmektedir. Geriye kalan sorularda gramer sorularının belirli bir sayısı olmamakla birlikte ağırlıklı olarak tense, connectors ve preposition sorulmaktadır.
– 10 adet YDS Cloze Test sorusu yer almaktadır. 2 paragraf için 5’er soru vardır.
– 10 tane YDS Cümle Tamamlama sorusu ile karşılaşırız.
– 6 adet YDS Çeviri Sorusu sorulmaktadır. 3 tanesi İngilizceden Türkçeye, 3 tanesi ise Türkçeden İngilizceye çeviri bilgisini ölçmektedir.
– Toplam 20 soru için 5 paragraf yer almakta ve her paragrafta 4 soru sorulmaktadır.
– 5 YDS Diyalog Tamamlama sorulmaktadır.
– 4 YDS Eş Anlamlı Cümle sorusu gelmektedir.
– 4 adet YDS Paragraf Tamamlama sorusu çözmemiz istenir.
– Son olarak 5 tane YDS İlgisiz Cümle sorusu adaylara sorulmaktadır.
80 sorudan hepsini a yapsam 80/5 :16 doğru yapar oda 20 puan boş kafa 20 puan yani
30 tane yapsan 50 tane de a desen 50 puan
Yarısını doğru yapıyorsun 50 puan ediyor seni anca bir sınıfa sokuyorlar 😂
90
35 başarısız deyil ki ammaaa
Daha Türkçe’yi düzgün yazamıyorken yabancı dili seçmen şaşırtıcı.
Türkçe kelimesinden ek ayrılarak yazılmaz millete boş yapan tayfa
eki demiyor o degil yerine deyil yazmis ona diyor.