YGS Türkçe’de hangi sorular hata yaptırıyor?

Karatay

YGS Türkçe’de hangi sorular hata yaptırıyor? Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nın (YGS) 4 testi arasında en başarılı sonuç Türkçe’de alınıyor. Geçen yıl 40 soruluk Türkçe testinin yapılma ortalamalası 19.10 oldu. Bunda soruların daha kısa, paragrafların anlaşılır ve kolay olmasının etkisi yüksekti. Çünkü 2015 YGS’de Türkçe testinin yapılma ortalaması 15.8 olmuştu. 

Adayların korkulu rüyası olan “uzun ve anlaşılmaz” paragraflı sorular geçen yıl YGS’de yer almadı. Sorular anlaşılırdı. Ancak bilgi gerektiren dilbilgisi soru sayısı artarak, 8 oldu. Karma dil bilgisi sorusu çıkmadı. Sadece 2 tane anlatım bozukluğu sorusu vardı. 

Peki Türkçe’de hata hangi sorularda yapılıyor ve adaylar nelere dikkat etmeli? Bu soruya yanıt verenlerden birisi Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt. 

DİKKATSİZLİKTEN SORUYU YAPAMIYOR

“Adaylar Türkçe’de en çok anlam sorularında hata yapıyor. Anlam soruları paragraf, sözcükte anlam ve cümlede anlamdan oluşuyor. Sınavdaki 40 Türkçe sorusunun yaklaşık 30 sorusu anlam bilgisinden çıkıyor.  Anlam soruları uzun paragraflardan oluştuğu için iyi konsantre olmayı gerektiren nitelikte sorular. Türkçede anlam bilgisinde en çok dikkatsizlikten soru kaçırıyorlar. Bu sorular öğrencilerin kelime dağarcığını yoklayacak; sanatsal ve edebi kültürünü yoklayıcı sorulardan oluşuyor. Öğrencilerin öncelikle bu kullanımları bilmeleri gerekiyor. Belli bir kültür birikimi olan öğrencinin zorluk çekmeyeceği ancak bundan yoksun olanları eleyen sorular bunlar.  Dil bilgisi, ses bilgisi, yazım ve noktalama kurallarıyla ilgili sorular sınavın bilgi içeren bölümüdür. Bu sorular da ancak düzenli çalışma ile yapılabilir.”

Uğur Okulları Akademik Kurul üyeleri ise adaylara dikkat etmeleri gereken noktaları şöyle anlatıyor: “Özellikle dil bilgisinin sorgulandığı ‘karma dil bilgisi’ diyebileceğimiz, her seçenekte farklı bir konunun yoklandığı sorularda adaylar dikkatli olmalı. Son yıllarda cümlede anlam konusu içinde sıkça sorulan ‘kesin olarak çıkarılabilir?’ denen sorulara da özellikle dikkat edilmesi gerekir. Türkçe’de ses bilgisi, yazım kuralları ve noktalama işaretleri konuları ile ilgili olarak da mutlaka Türk Dil Kurumu’nun (TDK) sayfası referans alınmalı.”

Bu yazı Habertürk Gazetesi’nde Pervin Kaplan’ın YGS’ye Doğru: Sınav Rehberi başlıklı yazı dizisinden alınmıştır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

BİR YORUM YAZIN

Soru: 4 + 4 kaçtır?


Basari Sıralamaları