YKS tercih süresi bu gece sona erecek
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Bayram Ali Ersoy, YKS tercih süresinin bugün gece yarısı itibarıyla sona ereceğini hatırlattı.
Ersoy, sosyal medya hesabından, “Sevgili gençler, 27 Temmuz’da başlayan YKS tercih süreci bugün 23.59 itibarıyla sona erecek. Son kontrollerinizi yaparak tercih işlemlerinizi tamamlamanızı hatırlatır, tercihlerinizin hayırlı olmasını dilerim” mesajını paylaştı.
YKS Tercihi için ipuçları
1- TOPLAM 24 TERCİH HAKKINIZ BULUNDUĞUNU UNUTMAYIN VE TERCİHLERİNİZİ BOŞ BIRAKMAYIN
YKS tercihlerinde toplam tercih hakkı 24 adettir. Bu hakkınızın tamamını kullanırsanız şansınızı da artırırsınız. Tek puan türünde seçim yaptığınızda listeyi öncelikle en yüksek puandan en düşük puana doğru sıralayın. Listenin istek sıranıza ne kadar uygun olduğunu gözden geçirin.Listenizde boşluk bırakmayın ama tercihleriniz isteklerinizle örtüşsün.
2- TERCİH KILAVUZUNU MUTLAKA GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURUN
YKS tercihlerinin en önemli ve ilk aşaması tercih kılavuzunun iyice ve dikkatli bir şekilde incelenmesidir. Tercih sürecinde tüm adayların en önemli pusulası ÖSYM tarafından yayımlanan Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’dur. Ancak uzmanlar bu kılavuzun adaylar tarafından yeterince incelenmediğinin altını çiziyor. Kılavuz incelenmediği için yükseköğretim programlarının özel koşulları da okunmuyor. Dolayısıyla özel koşul gerektiren bölümlerle ilgili sıklıkla hata yapılıyor. Seçilecek bölümlerin kendine has özel koşullar barındırıp barındırmadığı ÖSYM kılavuzunda “bakınız/koşullar” olarak gösterilen bölümden mutlaka incelenmeli.
3- ÜNİVERSİTE DEĞİL MESLEK SEÇİN
Hayalinizde beliren bir üniversite olabilir. Ancak hayallerinizdeki üniversite ile tercih edeceğiniz bölümün sizinle örtüşüp örtüşmediği konusu oldukça önemli. Ancak sadece bu nedenle istemediğiniz bir meslek seçmeniz, uzun dönemde sizi mutsuz edebilir. Dolayısıyla hayalini kurduğunuz mesleğin eğitimini alacağınız üniversiteleri seçin.
4- BAŞKALARININ DENEYİMİ TEK KISTASINIZ OLMASIN
Hayatınızı yönlendirecek kararı alırken başkalarının deneyimlerinden yararlanabilirsiniz ancak bir bölümü sırf başkaları söylediği için araştırmadan listenize almayın. Kurumları ve bölümleri sosyal medyadan ve mümkünse yerinden mutlaka inceleyip ondan sonra karar verin.
5- DOĞRU UZMANLARDAN TAVSİYE ALIN
Üniversite tercihlerinde en önemli noktalardan biri tercih esnasında doğru bir kılavuzdur. Bu noktada sizlere rehberlik yapacak kişilerin doğru kişiler olduğuna emin olun. Herhangi birinden ya da yetkinliği olmayan birinden alacağınız tavsiyeler hayatınızın geri kalan kısmının mutsuz olmasına neden olabilir. Yanlış bir yönlendirme yıllarınızın heba olmasına neden olabilir. Hayatınızın belki de mihenk taşı olacak bu kararı mutlaka profesyonel kariyer danışmanlığı veren uzmanlar eşliğinde verin. El yordamı ile hayatınızı seçmeniz ilerde sizi mutsuz edebilir. Doğru tercih yapmak hayallerinizi yaşatmanıza fırsat verebilir. Size destek sağlayacak kişiler rehberlik öğretmeni ve gerçek eğitimciler olduğundan emin olun. Yetkin olmayan ‘uzman’lara dikkat edin.
6- PUAN KADAR ÖNEMLİ OLAN BİR DİĞER UNSUR: BAŞARI SIRALAMALARI!
Üniversite puanı tek başına yeterli bir etken değildir. Puana göre tercih yapmak sizi yanıltabilir. Bu esnada puan kadar önemli olan bir diğer etken de başarı sıralamaları. Bu yüzden tercih yaparken mutlaka başarı sıralamalarını göz önünde bulundurun. Bazı adaylar başarı sırasına göre değil de puana göre tercih yapılacağını sanıyor. Oysa adayların yükseköğretim programlarının başarı sıralarını dikkate almaları gerekiyor. Ancak alt sıralarda mücadele veren öğrencilerin bölümlerin taban puanlarına da dikkat etmesi önemli.
7- TERCİH ARALIĞINI GENİŞ TUTUN
Uzmanlar, geçmiş yıllarda adayın tercihlerini başarı sırasının yüzde 50 üstünden oluşturmaya başlamasını ve yüzde 100’ün altına kadar inmesini öneriyordu. Bu yıl ise her puan türünde çok üstten ve çok alttan tercih listesi oluşturulması gerektiğini söylüyorlar. Örneğin 100 bininci sıradaki bir adaya 20-30 binlerden listesini oluşturmaya başlaması ve 200 binlerin de altına inmesi öneriliyor. Strateji her puan türü için bu şekilde olmalı. Geniş bir tercih aralığı adayları sürprizlere karşı koruyacak ve belki de avantaj sağlayacaktır.
8- EK YERLEŞTİRMEYİ İKİNCİ ŞANS GÖRMEYİN
Puanınız ve sıralamanız istediğiniz şartları sağlamıyorsa, “ek tercihlerde kendime yer bulurum” demeyin. Uzmanlara göre ek yerleştirmede şans genel yerleştirmeye göre azalıyor. Ayrıca ek yerleştirmede program çeşitliliği nitelik ve nicelik bakımından daha yetersiz hale geliyor. Buna karşın kontenjanını doldurmuş ama kayıt kaçağı nedeniyle boş kalmış programları tercih etmek için de o programın oluşan taban puanından daha iyi bir puana sahip olmak gerekir.
9- İSTEMEDİĞİNİZ BÖLÜMÜ YAZMAYIN
Tercihlerinizi yaparken kaydolmayı en çok istediğiniz programı en üste, daha sonra istediğiniz programı ikinci sıraya yazın. Özetle dört kategoride tercih yapabilirsiniz. İlk sıralara “hayal” olarak gördüğünüz yüksek tercihleri, ikinci bölüme biraz yüksek “sürpriz” programları, üçüncü bölüme size en yakın olan “muhtemel” tercihleri, son sıralara da sıralamanızın biraz altında kalan tercihleri “güvenli bölge” olarak yazabilirsiniz. Ancak ne olursa olsun istemediğiniz, yerleştiğinizde mutsuz olacağınız bir bölümü asla listenize almayın.
10- HERŞEY BİTMİŞ DEĞİL!
Eskiden üniversite bitiren kişi meslek sahibi olur ve ömür boyu aynı şekilde ilerlerdi. Bu nedenle de üniversite tüm hayatın belirleyicisi olan mihenk taşıydı. Günümüzde ise meslekler arası işbirliği ve geçişler arttı. Üniversite gençlere genel kültür ve yaşam becerileri sunan merkezlere doğru evriliyor. Bu nedenle üniversite son değil, ilk basmak ve asla dünyanın sonu değil…
2023-YKS Sınav Sonuçlarına İlişkin Sayısal Bilgiler
4 Yıllık Bölümlerin Başarı Sıralamaları Taban Puanları İçin Tıklayınız
2 Yıllık Üniversite (Önlisans) Bölümleri Başarı Sıralaması Taban Puanları İçin Tıklayınız
Üniversitelerin Taban Puanları Başarı Sıralamaları ve Bölümleri İçin Tıklayınız
Sözel Puanıyla Öğrenci Alan Bölümler Taban Puanları İçin Tıklayınız
Sayısal Puanıyla Öğrenci Alan Bölümler Taban Puanları İçin Tıklayınız
Eşit Ağırlık Puanıyla Öğrenci Alan Bölümler Taban Puanları İçin Tıklayınız
DİL Puanıyla Öğrenci Alan Bölümler Taban Puanları İçin Tıklayınız
TYT Puanıyla Öğrenci Alan Bölümler Taban Puanları İçin Tıklayınız
TYT AYT- YKS Puanınızı Hesaplamak İçin Tıklayınız