YKS’de güncel konulara dikkat

Karatay

YKS yaklaşırken adaylar hangi konulardan soru çıkacağını merak ediyor. Milliyet Gazetesi’nden Mine Özdemir Güneli’nin haberine göre, Türkçe’de cümlede anlam; Matematik’te denklem ve eşitsizlikler; Fizik’te ışık teorileri; Kimya’da organik kimya; Biyoloji’de ise Kovid-19, müsilaj gibi güncel konulardan soru gelebilir.

Üniversite hayali kuran 2 milyon 607 bin 903 aday, Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) yarışacak. Temel Yeterlilik Testi (TYT) 26 Haziran’da; Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ile Yabancı Dil Testi (YDT) 27 Haziran’da yapılacak. Pandemi nedeniyle geçen yıl 12. sınıfın ikinci dönem konularından soru çıkmamıştı. Ancak adaylar bu yıl tüm müfredattan sorumlu. O nedenle soru çıkması beklenen konu sayısı daha fazla. MEF Liseleri Ulus Kampüsü akademik bölüm uzmanlarına göre YKS’de soru çıkabilecek konular şöyle:

DİVAN EDEBİYATI ÖNEMLİ
TÜRKÇE/EDEBİYAT: Sözcükte, Cümlede ve Paragrafta Anlam soruları ağırlıkta. Ses Bilgisi, Yazım Kuralları ve Noktalama İşaretleri konuları da önemli.

AYT-Edebiyat’ta 24 sorudan 4-6 soru anlam bilgisine yönelik okuduğunu anlama, kavrama; 18-20 soru ise edebiyat bilgilerini, kavramları, dönemleri, türleri, eserleri ve sanatçılarını içeren sorulardan oluşmakta. Geçmiş yıllarda en fazla sorunun Divan edebiyatından geldiği görülüyor. Şiir bilgisi, halk edebiyatı şairleri, divan etkisindeki halk şairleri, Cumhuriyet Dönemi Türk edebiyatı, Geleneksel Türk tiyatrosu da gözden geçirilmeli.

MATEMATİK/GEOMETRİ: TYT’de 9. sınıf Denklemler ve Eşitsizlikler ünitesine ait Sayı Kümeleri-Bölünebilme Kuralları-Birinci Dereceden Denklem ve Eşitsizlikler-Üslü İfadeler ve Denklemler ile özellikle Denklem ve Eşitsizlik Uygulamaları olan problem soruları ağırlıkta.

TYT-Geometri, 9 ve 10. sınıf müfredatının temel kazanımlarından oluşmakta. AYT-Matematik’te 11 ve 12. sınıf alan bilgisi sorgulanıyor. Bu yıl Limit-Türev-İntegral konularından da soru bekleniyor. 2020 AYT’de yer almayan Çember Analitiği konusu da bu yıl müfredatta var.

GÜNCEL OLAYLAR ÇIKABİLİR
FİZİK: Bu yıl 12. sınıf müfredatı bitirildiği için Çembersel Hareket, Basit Harmonik Hareket, Kırınım, Girişim, Işık Teorileri, Atom Fiziği, Atom Altı Parçacıklar ile Modern Fizik konularından soru gelmesi bekleniyor. 9 ve 10. sınıf müfredatına hâkim olmadan soruları yapmak zor olacaktır.

KİMYA: TYT’de temel kimya bilgisini ölçen ve yoruma dayalı sorular olacaktır. Bu yıl kimyasal hesaplamalar ünitesinden soru çıkabilir. Güncel yaşamla ilişkilendirilmiş soru da gelebilir. AYT’de bilgiyi ölçen sorular olduğundan konu hakimiyeti ve formül bilgisi çok önemli. Organik kimyadan da soru gelecektir.

BİYOLOJİ: AYT’de geçen yıldan farklı olarak Bitki Biyolojisi ile Canlılar ve Çevre ünitelerinden sorular yer alacaktır. Aktüel konulara ait 1-2 soru gelebilir. Bu nedenle viral (Kovid-19 gibi) hastalıklar öğrenilmeli. 9. sınıftaki virüs ve 11. sınıftaki “Bağışıklık Sistemi” konularına iyi çalışılmalı. Ayrıca ekoloji ve güncel çevre sorunları – ötrofikasyon (müsilaj oluşumu), karbon ayak izi, küresel ısınma gibi konular tekrar edilmeli.

HARİTA BİLGİSİ ŞART
TARİH: TYT’de Tarih Bilimine Giriş, İslamiyet Öncesi Türk Tarihi, Türk İslam Tarihi, Beylikten Devlete, Osmanlı Kültür ve Medeniyeti, Dünya Gücü Osmanlı Devleti, Değişim ve Diplomasi, Mondros, İşgaller, Cemiyetler, Kurtuluş Savaşı’na Hazırlık ve Örgütlenme Dönemi, Kurtuluş Savaşı, Atatürk İlkeleri ve Devrimleri konuları yer alıyor.AYT için TYT’deki konuların yanı sıra Türk Dış Politikası, II. Dünya Savaşı ve sonrasındaki gelişmeler önemli.

COĞRAFYA: TYT’de Coğrafi Konum, Atmosfer, Nüfus ve Harita Bilgisi ünitelerinin tekrar edilmesi avantaj sağlar. AYT’te Yer Şekilleri, Ekosistem, Çevre ve Toplum konuları öne çıkıyor. Doğa ve insan etkileşimine dikkat ederek olayların neden-sonuç ilişkisi ve dağılış özelliği dikkate alınmalı.

KAVRAMLAR PEKİŞTİRİLMELİ
FELSEFE: TYT’de filozofların temel düşünceleri, akımlar konuları önemli. AYT’de Felsefe Grubu’ndan 12 soru yer almakta. Her alana ilişkin temel terminolojiyi kısa tekrarlarla gözden geçirmek yorum-anlam soruları için avantajlı bir durum.

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLÂK BİLGİSİ: TYT’de soruların çoğunluğu anlama ve yorumlamaya dayalı. AYT’de sorular bilgi ağırlıklı. Son olarak kavram çalışması yapılmalı ve kavramlar iyice pekiştirilmeli.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

BİR YORUM YAZIN

Soru: 36 + 2 kaçtır?


Basari Sıralamaları